Afkoppelcoach Lanny Olie adviseert inwoners hoe ze het beste kunnen afkoppelen

Afkoppelcoach Lanny Olie adviseert inwoners hoe ze het beste kunnen afkoppelen

20 juni 2021

Lanny Olie vertelt: Dagelijks bezoek ik bewoners om te adviseren over boven- en ondergrondse infiltratie. Ik kijk hierbij naar de bodemdoorlaatbaarheid, de ligging, de grootte en de inrichting van de tuin, Hoe is de begroeiing in de tuin (een grote beuk onttrekt bijvoorbeeld enorme hoeveelheden water uit de tuin) het dakoppervlak en de hoeveelheid uitwendige (inpandig maakt het vaak een stuk lastiger) regenpijpen, grenst er oppervlaktewater aan het perceel of ligt er een hemelwaterriool in de straat, zijn er specifieke wensen van de bewoner of zaken die zij absoluut niet willen? Kortom, advies is maatwerk.

Na afloop van het advies merk ik dat de meeste bewoners wel enthousiast zijn maar tegen een aantal fikse drempels oplopen.

  1. Wat heb ik precies nodig?
  2. Hoe heten de benodigdheden?
  3. Waar moet ik op letten als ik aan de slag ga?
  4. Waar kan ik de spullen kopen?
  5. Wat zijn de kosten?

Om deze vragen te tackelen ben ik aan de slag gegaan met het maken van een format. Ik laat na elk bezoek een werkblok achter waar het pand en de regenpijpen op staan ingetekend met daaronder een opsomming in de juiste volgorde van montage van de materialen per regenpijp die nodig zij nom de regenpijp af te koppelen. Op de materialenlijst staan de producten waar de letters naar verwijzen en op de achterzijde van de materialenlijst een inventarisatie van de materialen die je nodig hebt en een indicatieve prijs als je de producten gaat aanschaffen. In het korte verhaaltje staan adressen waar je eventueel de benodigdheden zou kunnen bestellen. Maar natuurlijk kan je het ook bij een bouwmarkt proberen of bij de lokale ijzerwarenhandel.

Daarnaast is Lanny bezig met het opzetten van de Regenwaterwinkel (Regenwaterwinkel.nl)
Lanny geeft aan: Het is niet omdat ik zo graag een webshop wil maar omdat ik zie dat een dergelijke website/webshop er nog niet is. Er zijn veel websites die uitleg geven over afkoppelen. Veel voorbeelden, tutorials etc. Maar waar je de spullen kunt kopen en wat je precies nodig hebt, dat ontbreekt. En dat zijn nu precies de drempels waardoor het afkoppelen wordt uitgesteld en na verloop van tijd op de achtergrond verdwijnt.

Deze website geeft concrete, eenvoudige voorbeelden om boven- en ondergronds af te koppelen met meteen zaken waar je moet letten en de gelegenheid om de spullen te bestellen voor pvc, zink en koper in de standaardmaten 70mm, 80mm en 100 mm. Ook komen er voorbeelden op te staan waar je niets voor hoeft aan te schaffen of met tips en ideeën om kosteloos een voorziening te maken om het regenwater op te slaan of te infiltreren in de tuin. Ze verwacht dat de webshop in d zomer online komt. Zodra dit zo is laten we jullie dit weten!

Tot slot. Wat nog leuk is om te melden: als alternatief voor plastic verpakking van de materialen die bezorgd worden is Lanny een route aan het verkennen met een modeontwerper uit Arnhem (Jan Hullekes), een opleidingsinstituut (Rijn IJssel College) een sociale werkplaats (Scalabor)  en een kringlooporganisatie (2Switch) om blauw groene overhemden en spijkerbroeken te vernaaien tot tas/verpakking zodat dit ‘afval’ het plastic vervangt waar de spullen in worden bezorgd. Het lijkt haar fantastisch als ze dit voor elkaar krijgt. Je hoort steeds vaker dat al dat plastic iets is waar we vanaf willen. Hoe mooi zou het zijn als we van gebruikte (gewassen) kleding verpakkingsmateriaal laten maken? Ook dit wordt vervolgd 😊.

Als Platform vinden wij het fantastisch om te zien dat Lanny Olie zoveel goede initiatieven bedenkt en verder brengt!