Afkoppelcoach Lanny Olie vertelt over het project Korte Bergweg in Huis ter Heide

Afkoppelcoach Lanny Olie vertelt over het project Korte Bergweg in Huis ter Heide

17 april 2021

Vanaf dat ik werk als (inhuur)afkoppelcoach/regenwateradviseur voor gemeenten werk ik projectmatig voor de gemeente Zeist. Het project aan de Korte Bergweg in Huis ter Heide is ook een project wat vraagt om direct contact met de bewoners. De opdracht is om de huurders van Woongoed Zeist en de particuliere huiseigenaren te vragen of zij (in elk geval) het regenwater aan de voorzijde van de woning willen afkoppelen. Omdat een groot deel van het antwoord ligt in het ontzorgen heb ik de gemeente aangeboden om het afkoppelen voor te bewoners te doen. Dat vond de gemeente een goed idee!

Werkwijze
Ik ben eerst aan de slag gegaan met de voorbereidingen. De woningen zijn divers van bouw en bouwjaar. Dit betekent dat je zowel regenpijpen van zink als van pvc gaat afkoppelen. Ook de diameters van de regenpijpen verschillen van 60 mm (!) tot 100 mm. Van alle materialen en maten heb je dus benodigdheden nodig. Bochten, regenpijp, moffen, sokken en verloopstukken. Voor zink betekent dit ook dat er speciale scharen nodig zijn, een krimptang en draadloos gereedschap waar je netjes de regenpijp mee kan doorzagen. Een hele gereedschapskist aan materialen dus om het afkoppelen mogelijk te maken!

Inwoners meenemen in de nut en noodzaak van afkoppelen
Voorafgaand ben ik huis aan huis bij de bewoners langs geweest om te mensen te informeren over de noodzaak van het afkoppelen en om toestemming voor het afkoppelen. Dit is altijd een leuk aspect van een verhaal. Als je mag aanbieden het voor de mensen te doen en ook dat de materialen door de gemeente worden betaald. Zo haal je vaak een hoge score dat bewoners bereid zijn om mee te doen.

Resultaat
Bijna 80% maakte gebruik van het aanbod. Een aantal bewoners gaan zelf aan de slag. Een erg leuke opdracht!