Communiceren met de burger; Barneveld doet het zo!

Communiceren met de burger; Barneveld doet het zo!

2 december 2017

Met bijna 60.000 inwoners is Barneveld een gemeente waar van alles speelt, zeker ook op het gebied van waterbeheer. Wethouder Hans van Daalen is voorzitter van het Bestuurlijk Platform en manager Silvie van Ee van het Ambtelijk Platform. Een betrokken gemeente dus, blijkt ook als bij het gesprek met Margot de Lange van team communicatie, ook de drie beleidsmedewerkers aanschuiven.

Edson, Douwe en Erik spelen een cruciale rol in de communicatie rondom waterbeheer. De beleidsmedewerkers werken voornamelijk volgens het GRP en schakelen bij projecten al vroegtijdig communicatie in, in hun geval Margot. Samen bepalen ze hoe communicatie naar de inwoners het beste ingezet kan worden. De heren hebben goede ervaringen met zogenaamde keukentafelgesprekken. En ook in Barneveld werkt het volledig ontzorgen het beste. Een integrale benadering is daarnaast het streven en de heren zijn altijd op zoek naar synergie bij projecten.

Net als bij andere gemeenten regeert echter de waan van de dag, ook op de afdeling communicatie. Het is altijd druk en als er ergens een calamiteit is, gaat dat voor. Hoe gaat Margot daar mee om? “Gelukkig hebben we in Barneveld een redelijk groot communicatieteam, maar het blijft natuurlijk hectisch in ons vak. Om zo efficiënt mogelijk te werken, proberen we aan te haken bij actuele onderwerpen zoals duurzaamheid. Ook denken we na over slimme momenten om te communiceren. Bijvoorbeeld een afkoppelfolder toevoegen in het informatiepakket wat inwoners ontvangen als ze verhuizen of een nieuwe woning bouwen”. Margot gaf nog de tip om als Platform een toolkit te ontwikkelen met bijvoorbeeld standaardteksten, folders (zoals de afkoppelfolder) of filmpjes ter ondersteuning van de gemeentelijke communicatie. En laten we dat nu voor volgend jaar op de planning hebben staan!

Op de foto vlnr: Edson Brukx, Erik Mugge, Douwe Terpstra en Margot de Lange