Dashboard SAAR 1.0 gelanceerd!

Dashboard SAAR 1.0 gelanceerd!

8 januari 2020

In december 2019 tijdens het laatste ambtelijk platform overleg van 2019 is het dashboard SAAR (Slimme Alarmering Afvalwater & Rioolsystemen) gelanceerd door UVO medewerkers Kelly en Melle. Via deze website kom je op het dashboard SAAR en kan het gebruikt worden. Het betreft nu nog een demo waarin voor de meeste gemeenten een aantal locaties zijn opgenomen. 

Toelichting SAAR
SAAR is een slim dashboard waarmee rioolbeheerders vroegtijdig inzicht krijgen in het (verslechterd) functioneren van het rioolsysteem. Het dashboard wordt gevoed met actuele en historische meetwaarden en slimme algoritmes die daarop berekeningen doen.

Accurate voorspellingen
Doordat deze algoritmes heel goed in staat zijn uit deze grote hoeveelheden data correlaties te leren en patronen te herkennen, geeft SAAR accurate voorspellingen die rekening houden met verschillende beïnvloedende kenmerken (weer, dag, seizoen, metingen, draaiuren etc.).

Met het dashboard kan de rioolbeheerder direct zien wanneer gemalen en andere objecten anders functioneren dan normaal, wanneer sensoren of installaties onderhoud nodig hebben of wanneer er een afwijkend debiet door het stelsel gaat. In 2020 wordt het dashboard verder ontwikkeld.

Bekijk hier de presentatie die Kelly en Melle hebben gegeven.

In december is de oproep gedaan aan alle water-adviseurs van de gemeenten om hier gebruik van te maken.
We zijn benieuwd of dit al gelukt is en horen graag jullie ideeën en feedback per mail.