Klimaatpleinen in tuincentra met hulp van waterschap en gemeenten

Klimaatpleinen in tuincentra met hulp van waterschap en gemeenten

28 april 2021

Waar kunnen we onze inwoners inspireren om klimaat adaptieve maatregelen te nemen? Bij de tuincentra natuurlijk!

De Tuinbranche heeft hiervoor het Groene Klimaatplein ontworpen, een plein waar bezoekers van tuincentra geïnspireerd kunnen worden om met hun tuin aan de slag te gaan op het gebied van vergroenen, water in de tuin, ontstenen en biodiversiteit. In afstemming met het tuincentrum, kunnen de pleinen ook door bijvoorbeeld de gemeente, natuurorganisaties, afkoppelcoaches, leveranciers van duurzame tuinproducten gebruikt worden voor het delen van informatie over lokale subsidies, om demonstraties te geven, activiteiten te organiseren, etc.

Indicatie kosten
Kosten voor een klein plein (9m2) zijn €6000 en voor een groot plein €7500 (30m2). Het idee is dat gemeenten, waterschap, en tuincentrum samenwerken en deze kosten samen dragen. Waterschap Vallei en Veluwe  heeft toegezegd € 12.500,- bij te dragen aan de ontwikkeling van klimaatpleinen.

Voorbeeld
Gemeente Veenendaal zal bijdragen aan een klimaatplein voor Tuincentrum de Wildernis in hun gemeente. Brenda Hornstra geeft aan dat Tuincentrum de Oude Tol in Wageningen, Intratuin Barneveld, en Tuincentrum de Wildernis in Achterberg ook interesse hebben getoond in het opzetten van een plein.

Wil jij in je gemeente ook een klimaatplein dan kun je contact opnemen met Brenda Hornstra: brenda.horstra@tuinbranche.nl .

Goed om te weten:

  • Voor meer informatie over de klimaatpleinen zie: https://www.tuinbranche.nl/uploads/veluwe-erbij-groen-klimaatplein-def-flyer.c6299b.pdf
  • De Tuinbranche heeft alle tuincentra aangeschreven of zij geïnteresseerd zijn in het aanleggen van een klimaatplein. In het eerste half jaar van 2021 worden de eerste 21 pleinen gerealiseerd. Ambitie is om de rest van het jaar nog 30 pleinen op te zetten.
  • De Tuinbranche Nederland, de brancheorganisatie van tuinretailers en hun toeleveranciers,  heeft als doelstelling om Nederlandse tuinen te vergroenen. Over 5 jaar hopen zij ‘Een Veluwe erbij’ (5500ha) te hebben gerealiseerd door zich te richten op de jaarlijks 60 miljoen bezoekers van tuincentra.
  • Het tuincentrum mag zelf kiezen hoe ze het plein exact willen inrichten. Het idee is dat het plein met de seizoenen mee verandert.
  • In een intentieverklaring beloven de tuincentra dat ze het plein minimaal 18 maanden laten staan.
  • Van elk tuincentrum dat meedoet krijgen alle medewerkers een training over klimaatadaptieve tuinen.