Met VR-bril op avontuur op jaarlijkse bijeenkomst

Met VR-bril op avontuur op jaarlijkse bijeenkomst

8 september 2017

Als samenwerkingsverband spant het Platform Water Vallei en Eem zich in om door middel van samenwerking en kennisdeling de wereld een beetje mooier te maken. De uitdagingen als gevolg van de klimaatverandering zijn enorm, onzeker en grensoverschrijdend. We zoeken daarom steeds naar nieuwe samenwerkingen, nieuwe oplossingen en innovaties. De gevolgen van de klimaatverandering kunnen we niet stoppen, maar we kunnen wel onze krachten bundelen. Ervoor zorgen dat we in actie komen, zodat we voorbereid zijn op de dag van morgen. De vraag aan de gasten van de jaarlijkse bijeenkomst, afgelopen 7 september bij restaurant De Waldhoorn in Otterlo, was dan ook: En wat doe jij om de wereld een beetje mooier te maken?

En wat doe jij?

Harvey, Irma en José, orkanen die een gevoel geven van onmacht, wat kun je hier nu aan doen? Volgens Morgan Freeman, in het YouTube filmpje Our Future, hebben we juist nú de kennis, techniek en plicht om ons aan te passen en te zorgen dat onze aarde bewoonbaar blijft. Dit vraagt wel om actie, om daadkracht, om lef, om passie! Dagvoorzitter Frans ter Maten, heemraad van het waterschap Vallei en Veluwe, wilde van de gasten weten; En wat doe jij! Als bestuurder, als manager, als ambtenaar, zowel in je werk als privé. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Volg je passie, zet je kwaliteiten in, heb geen grote ambities, maar begin gewoon vandaag nog!

Innovatie

Het Platform werkt inmiddels samen met allerlei andere overheden en instanties. Het Instituut voor duurzame procestechnologie (ISPT, www.ispt.eu), is een netwerkorganisatie van overheden, bedrijven, onderzoeksinstanties en universiteiten uit heel Europa. Het ISPT houdt zich ook bezig met innovaties op het gebied van waterbehandeling. Menno Plantenga legde uit waarom het zo belangrijk is om samen te werken. Speciaal voor de Platformbijeenkomst heeft ISPT een Virtual Reality film ontwikkeld. De film heeft de titel; En wat doe jij? Met een VR-bril op kan men zien wat je zelf kunt doen in en om het huis om een duurzame toekomst te creëren. De kijker wordt meegenomen op avontuur en uitgedaagd om zelf in beweging te komen en te innoveren.

Oude rwzi

Voor het tweede gedeelte van de middag gingen de gasten lopend of fietsend op weg naar de oude rioolwaterzuivering in Otterlo. Tegenwoordig een mooie picknickplek en een ideale locatie voor een informatiemarkt. Op de informatiemarkt stonden allemaal mensen met een passie en de wil om te innoveren. In de kraam van ISPT konden de gasten zelf de VR-bril opzetten en zich onderdompelen in de virtuele wereld. De Wildkamp informeerde de gasten over het infilteren van regenwater, de afkoppelcoaches van Renkum inspireerden met voorbeelden van afkoppelprojecten en de gemeenten Leusden en Woudenberg lieten hun klimaatbestendige oplossingen voor de openbare ruimte zien. Onder het genot van een hapje, drankje en muziek, werd uitgelegd waarom ‘poep ook goud is’ en wat biomimicry voor ogen heeft. Ook het project Meet je stad, het vergroenen van speeltuinen, een biologische wijnboer en de STRAADkrant stonden op de informatiemarkt. Bij het weggaan was het verplicht om een bezoekje te brengen aan de ‘pipiwagen’, een ecologisch toilet met een enthousiaste gastvrouw die rondleidingen verzorgde.