Operationele scan geeft inzicht

Operationele scan geeft inzicht

20 oktober 2015

Als samenwerkingsverband heeft het Platform een eigen Uitvoeringsorganisatie. Deze zogenaamde Uvo ondersteunt de leden van het Platform met allerlei vraagstukken. Zo heeft de Uvo afgelopen zomer, in opdracht van de gemeente Soest een operationele scan uitgevoerd van de gegevens in H2gO. Over een periode van acht weken is iedere week een scan gemaakt van gegevens zoals alarmen, starts en draaiuren.

Door deze gegevens regelmatig te bestuderen kunnen bijzonderheden (disfunctioneren pompen, instromend oppervlakte water) tijdig worden opgemerkt. Bij het uitvoeren van de scan, worden in eerste instantie de basis kenmerken per rioolgemaal vastgelegd (wat is normaal gedrag). Tijdens de wekelijkse scan wordt per locatie gecontroleerd of er van het normale patroon wordt afgeweken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van:

  • Visuele controle/ grafieken;
  • Alarmen;
  • Starts/ stops;
  • Stroomverbruik;
  • Looptijd.

Frank Roskam van de gemeente Soest, is erg enthousiast: ”Als rioolbeheerder houdt je de gemalen, randvoorzieningen en overstorten goed in de gaten. Het onderhoudsbedrijf voert stelselmatig onderhoud uit en volgt adequaat alle storingen en reparaties op. Samen met het onderhoudsbedrijf ben je overtuigd dat je het functioneren goed in beeld hebt en niemand je meer iets kan leren! Totdat uit de operationele scan blijkt dat je het bij het verkeerde eind hebt… ”.