Succesvolle eerste communicatie workshop CASI een methode gericht op gedragsverandering

Succesvolle eerste communicatie workshop CASI een methode gericht op gedragsverandering

21 november 2019

Woensdag 20 november zijn een aantal beleids- en communicatieadviseurs van gemeenten en partners (Vitens) aan de slag gegaan met de werkmethode CASI – Communicatie Activatie Strategie Instrument. CASI is een mooie methode om een beleidsdoel om te zetten naar gedragsdoel en met passende communicatie interventies het gedrag gericht te beïnvloeden. Martine Tekelenburg (communicatieadviseur van ons platform) begeleidde de workshop.

Praktijkgericht: op basis van eigen beleidsdoel aan de slag
Een ieder bracht zijn eigen beleidsdoel in en ging die, volgens de werkmethode CASI, omzetten naar een gedragsdoel. Vervolgens kon men op basis van zogeheten ‘gedragsbepalers‘ een keuze gaan maken welke van de vier strategieën er het beste bij past. Tot slot kon men kiezen uit een diversiteit aan interventies op basis van kaarten. Denk hierbij aan de inzet van gamefication en nudging of bijvoorbeeld wederkerigheid.

Er kwamen mooie gedragsdoelen voorbij zoals het stimuleren van het scheiden van afval, het beperken van waterverbruik, tot aan het informeren van inwoners over het inrichten van een klimaatbestendig tuin.

Vervolg
Er waren nog meer geïnteresseerden die er deze middag niet bij konden zijn dus wellicht volgt er begin volgend jaar nog een keer een workshop om deze methode nogmaals uit te leggen.

Bekijk hier de presentatie.