Van ‚omdenken’ naar ‚omdoen’ op jaarlijkse bijeenkomst

Van ‚omdenken’ naar ‚omdoen’ op jaarlijkse bijeenkomst

2 september 2016

Het Platform keek tijdens de jaarlijkse bijeenkomst op 1 september goed om zich heen. Want uitdagingen zoals de klimaatverandering en de komende vervangingsopgaven voor de riolering, zouden de moed in onze schoenen kunnen laten zakken. Maar door ieder probleem als een kans te zien, kennis met elkaar te delen, maar ook door goed naar anderen binnen én buiten het Platform te luisteren, kunnen we alle problemen aan! Dát was de boodschap deze inspirerende middag!

Het was een echte ‘omdenk’-middag, kijk eens op een andere manier naar de uitdagingen die er liggen. Mevrouw Wendy Francken, directeur van het Belgische Vlario (kenniscentrum voor riolering en afvalwaterzuivering), gaf de zaal iets om over na te denken. Waarom zorgen we er in Nederland niet ook voor dat er wetgeving komt om het afkoppelen van ‘hemelwater’, zoals de Belgen regenwater noemen, te verplichten? Bert Palsma van de STOWA haalde de gasten uit hun comfort-zone door ‘sambal’ en ‘stroop’ met elkaar te mengen tot een heerlijk gerecht! Jori Hoving van Operatie Steenbreek inspireerde om op regionaal en lokaal gebied aan de slag te gaan met het vergroenen van dorpen en steden om zo wateroverlast tegen te gaan.

Na de pauze eerste even kort aandacht voor omdenken binnen het Platform. Bekijk hieronder het filmpje.

In het tweede gedeelte van de middag aandacht voor het gezamenlijke project: Klimaatverandering. Janette Bessembinder van het KNMI zorgde voor de nodige bewustwording. Het KNMI heeft onderzocht wat de klimaatontwikkelingen zijn in het gebied van het Waterschap Vallei en Veluwe. De resultaten zijn weergegeven in een interactieve presentatie die heel duidelijk laat zien dat de hoeveelheden neerslag zijn gestegen de laatste 50 jaar. Maar ook wat de voorspellingen zijn voor de toekomst. We kunnen onze spreekwoordelijke borst nat maken. Tot slot riep heemraad Frans ter Maten op om te stoppen met omdenken en nu te gaan ‘omdoen’. Het gaat om actie, op zowel bestuurlijk als ambtelijk niveau.

Tijdens de borrel was er een informatiemarkt waar allerlei kansen werden gepresenteerd. Mochten de gasten vorig jaar nog insecten proeven tijdens de borrel, nu was er een hemelsbiertje gemaakt van regenwater. Deze werd echter niet meteen genuttigd, maar meegegeven als geschenk om later nog eens terug te denken aan deze omdenk-middag.

impressie 1 sept 2016